Техніка лову

Мормишку з насадкою опускають до дна плавними неквапливими рухами, щоб не насторожити рибу. Крім того, облов кожної нової лунки, які планують ступінчастим спуском дозволяє іноді визначити рівень, на якому тримається зграя ляща або підлящика, оскільки навесні ця риба нерідко виявляється в середніх шарах води. Після того як мормишка буде спущена на дно, для початку потрібно зробити так, щоб вона посовалася по грунті, і потім, виробляючи плавні, повільні коливання, підняти її на 40 см від дна. У самій верхній точці проводки потрібно зробити коротку паузу, після чого дуже плавно спустити вниз приманку. По досягненні дна мормишка повинна завмерти і залишатися нерухомою кілька секунд. Саме в цей момент нерідко кивок несподівано загинається вгору – це означає, що лящ захопив насадку ротом. Далі, якщо клювань не відбулося, можна постукати мормишкою по дну – це створить хмарку каламуті, що, можливо, приверне увагу ляща. Але для того щоб він виявив мормишку, її потрібно підняти над грунтом на 5-10 см. Після цього можна робити звичайні розмашисті проводки, піднімаючи мормишку на 40-50 см. від дна. При цьому необхідно стежити, щоб частота коливань мормишки і швидкість її підйому залишалися приблизно однаковою як під час однієї проводки, так і при повторенні. Це обумовлено тим, що організм, який імітує блешня, рухається у воді в якійсь одній властивою йому манері. Намагатися підбирати новий прийом гри на підйом потрібно після тривалих пауз, під час яких мормишка повинна нерухомо висіти біля дна або імітувати природне падіння корму на дно. Так, після трьох-чотирьох однакових проводок можна по практикувати техніку плавного опускання – кілька разів підняти мормишку в товщу води, потім опустити плавно, досить широко працюючи кистю. Також можна залучити ляща до мормишки, пересуваючи її в горизонтальній площині. Для цього вудилище нахиляють по відношенню до площини льоду під кутом в 30 градусів і плавно водять ним зі сторони в сторону, щоб волосінь по черзі торкалась протилежних країв лунки.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *