Опариш

 Опариш

Опариш – личинка великої синьої мухи. Довжина її – до 10 мм або трохи більше , колір – білий, з легким кремовим відтінком. Личинка дуже рухлива, здатна пролазити в самі невеликі отвори, хоча виглядають товстуватими. Опариші мешкають в помийних ямах, в нечистотах і на гниючих м’ясних і рибних відходах. З санітарних міркувань збирати і використовувати опаришів з цих місць не можна, але їх легко може розвести кожен рибалка. Досвідчені рибалки пропонують кілька способів.

Спосіб 1. Для розведення опаришів беруть шматки зіпсованого м’яса, риби або яловичої печінки і роблять на них глибокі надрізи в кількох місцях. Шматок підвішують де-небудь біля паркану або кладуть в банку, не закриваючи її, і ставлять там, де відмічено скупчення м’ясних мух. Мухи по запаху виявляють те, що їм потрібно для відкладання яєць, з яких через 3-4 дні виводяться личинки. Тоді шматок перекладають в закритий горщик , де через 5 днів личинки підростуть і стануть цілком придатними для наживлення на гачок.

Спосіб 2. Виварену велику трубчасту кістку закопують неглибоко в землю , де спостерігається поява мух . Через кілька днів у ній буде 20-30 личинок. Їх збирають в банку з висівками або з манною крупою, а кістка знову закопують у те ж місце. І так проробляють кілька разів.

Спосіб 3. Беруть 2-3 свіжі або свіжозаморожені рибини масою по 300-600г (з головами), тримають їх в теплому місці 2-3 дні загорнутими, щоб не висохли зябра, а потім розкривають зябра, вставивши в них сірники, і кладуть риб там, де є мухи. Через 3-4 дні, коли в зябрах з’являться личинки довжиною 3-4 мм, кожну рибину загортають у 5-6 шарів газетного паперу так, щоб не було щілин, і залишають на тому ж місці на 4-5 днів. Личинки виростають, розповзаються між аркушами паперу, які досить розгорнути, щоб зібрати опаришів в банку. Вони абсолютно чисті і без запаху. Зберігають підрослі опариші в прохолодному місці, так як у теплі вони швидко перетворитись в лялечку і з них утворюються мухи. На дно банки насипають шар тирси або грудочки глини, в які опариші зариваються. Кришка банки повинна бути з отворами не більше 0,6 мм.  Підгодовують опаришів сирою рибою (фаршем або маленькими шматочками). Для видалення неприємного запаху опаришів кілька разів пропускають через тирсу. При температурі від 0 до -2°С опариші ціпеніють, а при перенесенні в тепло досить швидко оживають. Деякі рибалки використовують цю їх властивість при перевезенні. За день до риболовлі опаришів підгодовують домашнім сиром, а безпосередньо перед риболовлею пересипають мукою. Щоб вони затверділи, їх опускають в оцет. Опаришів можна забарвити в жовтий колір,  для цього їх підгодовують звареним круто яєчним жовтком, змішаним з сиром. Для додання опаришеві червоного кольору розводять харчову фарбу (у воді або молоці) і занурюють його в цей розчин на 2-3 хвилини. Після цього личинки треба просушити. Опаришів заготовляють і на зиму. Для цього беруть пляшку з темним склом і широким горлом і насипають в неї пісок з тирсою (40% обсягу), потім поміщають туди личинки (майже доверху), щільно закривають пробкою і добре перемішують, струшуючи. Пляшку обгортають ганчіркою і поміщають в поліетиленовий мішечок, який запаюють гарячими ножицями. Пакет кладуть на 30 хвилин в морозильну камеру холодильника, а після цього поміщають в затінене місце на балконі, попередньо загорнувши у вату або ганчір’я. Опариші витримують температуру до -30°С. На рибалку опариша відсипають в пляшечку, закривають пробкою з дірочками і кладуть у кишеню, де він поступово оживає. Відразу в тепле місце вносити його не можна. Не можна класти назад і не використані на рибалці личинки. Наживляють опаришів на гачок по одному або по декілька штук. На них ловлять різну рибу поплавковою вудкою і на мормишку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *