Гірчак

ГірчакГірчак звичайний надає перевагу водоймам із стоячою або слаботекучою водою. Харчується в основному рослинною їжею: нитчаткою, водоростями (діатомеями), від яких, ймовірно, м’ясо його, і отримало гіркуватий смак. Вочевидь, цей смак і дав рибі ім’я “гірчак”. Гірчак здатний до розмноження на другому році життя, при довжині тіла 3-4 см. Ікру гірчаки відкладають вельми своєрідно. До часу нересту у самок виростає досить довгий яйцеклад, і з його допомогою вони відкладають ікру всередину раковини живих двостулкових молюсків – перлівниць і беззубок. Самці до цього часу фарбуються більш яскраво. Луска набуває рожево-перламутровий відтінок, на голові у них з’являються невеликі епітеліальні горбки, колір плавників стає більш насиченим. Плодючість у звичайного гірчака невелика, 220-280 ікринок. Нерест порційний, до 5 ікринок за один раз. Ікринки розвиваються під захистом міцних стулок молюска. Промислового значення не має. Використовується у рибальстві як живець для лову хижака (щуки, окуня і т.п.).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *