Час лову

Кращий час лову – через годину-дві після світанку. Навесні на водоймах буває багато старих лунок, які не встигають застигати за ніч або покриваються всього лише тонкою скоринкою льоду, яку легко пробити каблуком черевика. Це значно полегшує пошук риби і дозволяє зайвий раз не шуміти, що неминуче при бурінні нових лунок. Важливо й те, що серед залишених рибалками лунок є такі, які були напередодні правильно підгодовані. У таких місцях нерідко концентрується лящ. Іноді пік клювання припадає на післяобідній час і буває дуже коротким. Після того як з лунки буде виловлено кілька риб, зграя ляща може відійти. Період клювання підлящика більш тривалий. Оскільки навесні лящ тримається на невеликих глибинах, він уникає людних місць. Тому ближче до сутінків, коли рибалки починають залишати водойма, лящ підходить до підгодованим лунок, туди, куди трохи раніше він боявся підходити. У цей період доби активний облов кинутих лунок «чортиком» іноді забезпечує дуже солідний улов. До сутінок лящові зграї можуть відходити від берега і годуватися на досить віддалених перед руслових ділянках, а також на руслових бровках з перепадом глибин. Однак нерідко і тут лящі віддають перевагу глибині від 4 до 6 м з твердим дном з вибоїнами і невеликими ямками, де в шарі мулу можуть мешкати різні водяні організми, наприклад мотиль. Вночі, коли температура води падає, лящ йде в ями і просто відходить на великі глибини, проте він не перестає годуватися, періодично виходячи до кормових ділянках на бровках. Особливо гарні для нічного лову місця вигину підводного русла і місця, де є не одна, а кілька різнорівневих бровок. Нічна активність ляща припадає на період з 23 годин до 2 годин. Клювання часто нерівномірне, воно то виникає, то затухає. Краще всього вести ловлю вночі на поплавкові вудки зі стандартним або комбінованим оснащенням. В якості освітлення підійде газовий пальник або ліхтар. Для нормального наживлення гачка непогано мати налобний ліхтар.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *